Szigorú és kérlehetetlen- betűezotéria az újévi fogadalmak margójára

(A kettő egymás szinonímája)

Nem változik minden azzal, hogy új évre ébredünk. Nem változik a természet, sem a problémák, nem lesz az agresszív férfi a a világ leggyengédebb párja, nem hullik pénz az égből, és nem repkednek sült galambok hátán a lehetőségek. Nem lehet megnyitni a pénzcsakrát, vagy nevezzék bárminek is azt az izét, amit az Asztro- showban időről- időre megnyitnak 475 forint/ percért. A Föld mozgása változatlan, a jégsapkák tovább olvadnak, és az egyén tovább szenved saját önsajnálatától.

Az év első napján fáradtan fetrengünk virslis lencsétől megtelt gyomrunkat simogatva abban a tudatban, hogy az újévi fogadalmakat idén betartjuk, holott az olykor a falra kiragasztott, olykor a közösségi médiában terjedő tervek a listánkon nem hogy kifogynának, újak jönnek hozzá. Mert egy fél év múlva már nem elég lefogyni, vagy álmaink munkáját megtalálni, becsúszik egy gyerek, és kell egy stabil állás, vagy egy nagyobb ház, meghal a kutyád vagy a nagyanyád, és a spanyol nyelv elsajátítása helyett inkább a depresszióból lábalnál ki, arról nem is beszélve, hogy olykor milyen naivak vagyunk, hogy azt gondoljuk, képesek vagyunk szembeszállni saját eredendő természetünkkel.

Vannak persze olyan dolgok, amiken könnyű változtatni. Hajat festeni egy órába se kerül, a ruhatár felújításához még költségtakarékosan is elég egy délután, bár ettől még nem válunk magabiztosabbá vagy stílusosabbá. De ahhoz, hogy megváltozzunk, mindez nem elegendő. A sikerhez ugyanis hozzáálláson is változtatni kell, amit nagyon könnyen lerendezünk egy vállrándítással, amikor Pató Pál megszólal bennünk, és egy sütemény elfogyasztása előtt azt mondjuk, ez lesz az utolsó szelet torta, és holnap kemény fogyókúrába kezdek.

A hozzáállás megváltoztatásával a kitartásunk is erősebbé válik. Ehhez azonban kőkemény szigorra van szükség. A magunk felé tanúsított kőkemény szigorra. A szigornak mindig és minden körülmények között jelen kell lennie az elmében. Tudatosítani kell a szigort, néha éreztetni kell a fájdalmat, és az ezzel járó kínokat. Minden reggel, minden délután és minden este, a legvidámabb és a legszomorúbb pillanatban, könyörtelenül, tőmondatokban. A szigort nem lehet kifejteni, mert ha elkezded elemezni, engedékennyé válsz, elbizonytalanodsz, kétkedni kezdesz. Gyengévé válsz, és az eddig elért eredményeket egyetlen röpke pillanat alatt a kukába dobhatod. Mert ha egyszer elgyengülsz, mindent újra kell kezdened. Az első mondatot is újra kell fogalmaznod.


A tévéasztrológus és a kozmónyuszi nem beszél erről. A kozmónyuszi összezavar, a tévéasztrológus feloldoz a vétkeid alól az által, hogy elhiteti veled 475 forint/percért, hogy mindez egy rontás vagy a csillagok rossz állása miatt van. Pedig minden hiba benned keresendő ahogyan a megoldás is. 


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések