KÖNYV: Nem veled nevetek

Cserenkó Gábor könyve, a Nem veled nevetek a párválasztás tematikáját járja körül, a hétköznapok apró mozzanataiból, életérzéseiből táplálkozik, hogy a kötet elolvasása után mi magunk is rádöbbenjünk: a monoton hétköznapjaink elviselhetetlenek lennének szerelmes tipródásaink nélkül.

A tizenöt történetet tartalmazó könyv inkább tűnik egy stíluskereső kísérletnek, mintsem egy kiforrott, jól átgondolt alkotásnak. A rövid művek az egyperces novellák tömörségére törekednek, ugyanakkor nem követik szervesen a novellaszerkesztési szabályokat. Cserenkó Gábor inkább anekdotázik, mintsem prózát ír, amitől viszont a kötet egy új irodalmi színtérre kerül.

A Nem veled nevetek erőssége tehát nem az irodalmiságában keresendő. Tartalomválasztása, illetve az, hogy a szerző nem volt rest körüljárni a szerelem, a párkapcsolati problémák, dilemmák világának minden szegmensét, különlegessé teszi a kötetet. A hétköznapokban jelentkező témák jelennek meg: feltárja a kiüresedett kapcsolatok, a bimbózó románcok, a csalódások vékony rétegeit, azt, hogy a modern világban az emberek hogyan próbálnak a társkereső oldalak segítségével menekülni a magányból, miközben a művekből árad a kísérletező kedv, amit olykor ironikus, olykor kiábrándult hangnemben tolmácsol az olvasónak. 

A kötet tehát görbe tükröt tár elénk: megmutatja mi mindenre képesek vagyunk, hogy párra találjunk, férfiszemmel vizsgálva fogalmazza meg a közben felmerült gondolatokat, érzéseket. Az olykor szatirikus hangnemű művek azonban éppen a rövidségük miatt megtartják a három lépés távolságot az olvasóval, hiszen ugyan felvázolnak egy adott problémát, de nem bontják ki, ezért nem épül fel egy  magába szippantó világ, egy közeg, amit talán éppen az okoz, hogy a szerző ezt a kötetet inkább saját hangja megtalálásának, mintsem az emelkedett irodalmiságnak szentelte. Ettől függetlenül a Nem veled nevetek egy könnyű olvasmány, amit a történetek rövidsége miatt akár két megálló között is gyorsan el lehet olvasni, és ugyan nagy katarzisra nem számíthat az ember, a kötet elolvasása  után mégis elgondolkozik a szerelmi életéről. 


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések