Egy újabb lovas regény: Futó tűz

Póli Matilda tizenhárom évesen írta Futó tűz című regényét, amely A csikó aki a tűzben született című regénysorozatának első darabja. A regény kiforratlansága ellenére reményekkel kecsegtet, kár, hogy tucatjával születnek hasonló alkotások.

A Futó tűz szemmel láthatóan egy kezdő író első komolyabb próbálkozása. Póli Matilda tizenhárom évesen, magánkiadásban adta ki regényét, amelyet azt tesz még egyedibbé, hogy maga illusztrálta a kötetet. Azonban  részben a szerző zsenge kora miatt, részben a magánkiadás miatt a kötet hemzseg a gyermekbetegségektől. A történet világa kidolgozott, azonban a dialógusok erőltetettnek hangzanak, Póli Matilda túlérettsége feszessé vontatottá teszi a cselekményt. Az olvasás közben nem tudtam eldönteni, hogy konkrétan kikek íródott a történet, a zsáner adná, hogy ifjúsági regényként tekintsek rá, azonban végig hiányoltam benne valamit, ami tényleg a tizenéveseknek szólóvá tenné, viszont az idősebb korosztálynak sem igazán ajánlanám, mert a mondandója nem őket célozza meg. 

Ennek ellenére a Futó tűz mégsem egy elvetendő alkotás. Póli Matilda ugyanis olyan közegben mozog, amelyet jól ismer, életképes mitológiát alkotott a történethez, így jól megalapozta a történet további részeit. A Futó tűzön látszanak egy tehetséges író kézjegyeinek első jelei, azonban Póli Matildának még sokat kell tanulnia, és mindenek előtt feszegetnie kell a komfortzónáját, mert sem a tartalmat sem a kivitelezést illetően nem mutatta az egyediség jeleit, amely azért is lényeges, mert egy olyan témát választott magának, amelyet már sokan megírtak, és a Futó tűzhöz hasonló történetek eszköztára eléggé korlátozott. 

Mivel a kötet kiadása óta még csupán két év telt el, nyilvánvaló, hogy szerzője még mindig tinédzseréveit tapossa, tehát rengeteg ideje és lehetősége van, hogy megtalálja saját stílusát, ehhez azonban sokkal jobban el kell engednie magát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések