Milyen egy jó könyvtrailer?

Egy jó könyvmarketing számos elemet tartalmaz, és a lehető legtöbb platformot használja, hogy minél több emberhez eljusson. Éppen ezért ma már nem elegendő néhány Facebook- bejegyzés, hiszen sokkal több audiovizuális tartalmat fogyasztunk, mint amennyi szöveget olvasunk.  Éppen ezért, hogy megragadjuk a potenciális olvasók figyelmét, bizony képeket, videókat is készítenünk kell megjelenő könyvünkről a nagyobb siker érdekében. Ez a mondat azonban önmagában még üresnek hangzik. Hiszen számos könyves videó kering az interneten, amik egyáltalán nem keltik fel az olvasók figyelmét. Hogy miért? Mert hiányzik belőlük az a valami, amitől kedvet kapunk az olvasáshoz.Ez persze elsőre szinte kivitelezhetetlen ötletnek tűnik. Hiszen a legtöbb esetben már a könyv kiadása is rengeteg pénzt felemészt, és alig marad valamicske a marketingre, és legtöbbször az a kis összeg is egy perc alatt elfogy a fizetett Facebook- hirdetésekre, és néhány recenziós példány szétküldésére. Ugyan az Instagram használata számos új lehetőséget adott azoknak is, akik kevesebb keretből szeretnének egy ütős marketing kampányt létrehozni, a könyvtrailerek világa azonban egy olyan univerzumnak látszik, ahol csak a kiváltságosak tudnak jelentőset alkotni.

Ez persze ebben a megfogalmazásban nem teljesen igaz. Tény, hogy egy könyvrailer elkészítéséhez nagyobb technikai felkészültségre, és bizonyos videószerkesztő programok ismeretére van szükség, de néhány példa elemzésén keresztül bebizonyítom, hogy akkor is lehet jó trailert készíteni, ha nincs mellettünk egy egész stáb.

1. BemutatóRácz- Stefán Tibor Fogadj el! című könyvének trailere egyáltalán nem nagy költségvetésű, a legegyszerűbb ötletet dolgozza fel, és mégis működik. Ez a trailer ugyanis bemutatja az egyik szereplőt, méghozzá úgy, hogy kiragad a könyvből egy olyan részletet, amelyből megismerhetjük a hős jellemének egy kis darabkáját. A készítők ráadásul egy olyan szeletet emeltek ki a szövegből, amely tele van érzelmi feszültséggel, ez pedig fokozza a kíváncsiságot. Megismerkedünk az egyik szereplővel, miközben szavai az érzelmeinkre és a kíváncsiságunkra hatnak. Ez az alapja egy jó trailernek. 

2. ZeneválasztásSarah J. Maas könyvének "előzetese" szintén jó inspirációs forrás lehet. Ez sokkal elemibb, és sokkal inkább hasonlít egy reklámhoz, mint egy hagyományos trailerhez, de működik. Miért? A könyv hangulatához illő erős zene megadja a videó alaphangulatát. Egyetlen kép szükséges hozzá, amit egy jó programmal mi is kedvünkre mozgathatunk, és néhány rövid mondattal igyekszik a legfontosabb információkat elmondani a könyvről. És ennyi elég is. 


3. ForgatókönyvKocsis Noémi A dajka című könyvének trailere már-már a mozifilmekét idézi. Ahhoz, hogy egy ilyen videó létrejöjjön, már komolyabb munkálatokra van szükség, hiszen amellett, hogy egy forgatókönyvre is szükség van, egy stáb is kell a jelenetek felvételéhez. Ha azonban hajlandóak vagyunk egy nagyobb összeget a trailerre szánni, érdemes mindent a lehető legalaposabban megtervezni. Ez az előzetes azért működik jól, mert ugyan a könyvből egyetlen szót nem idéz, megmutatja nekünk a cselekmény (vélhetőleg) kiinduló konfliktusát, és él a suspence adta lehetőségekkel. Hiszen a videó nézése közben egy halom kérdés megfogalmazódik bennünk. Kié a gyerek? Mi történik vele? És egyáltalán ki ez a nő?


Összességében véve tehát a könyvtrailerek univerzuma korántsem annyira félelmetes, mint amennyire elsőre gondoljuk, hiszen viszonylag kis költségvetésből is készülnek jól működő előzetesek. Azoknak azonban, akik minden pénzüket elverik az előkészítés valamelyik fázisára, még mindig ott van a humor és az önirónia, ahogyan ezt az utolsó példában is láthatjátok:


Szerintetek milyen egy jó könyvtrailer?

Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

 1. Igazság szerint soha nem értettem mire jó egy könyvtrailer. Olvasóként számtalan csatornán jutnak el hozzám az új olvasnivalók: olvasok egy cikket, említik egy podcastben, ajánlja az egyik ismerősöm, könyvesboltban szemezgetve bukkanok rá.
  De hogy videós trailerje legyen egy irodalmi műnek, az olyan furcsán műfajidegen, hisz épp filmes és audiovizuális eszközökkel házal, amivel maga az irodalmi mű nem rendelkezik. Ha fülszövegben nem tud lehengerelni, akkor zene és videós csinnadratta már nem biztos, hogy beránt.
  Igen mamut vagyok, nyilván a fiatal generációhoz már a könyv is YouTube videó formájában kopogtat be. :)
  Az itt felsoroltak közül az első volt az egyetlen, amire azt mondom teljesen okés, nem is tekertem bele, hogy a mihamarabb a végére érjek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazság szerint ez a világ tőlem is távolabb áll, és egyébként leginkább a YA irodalomban tudott kibontakozni (nem véletlenül), de azon szerzőknek, akik ezt a korosztályt célozzák meg, szerintem mindenképpen érdemes elgondolkodni a Youtube meghódításán is. Persze nehéz, mert ahogy te is mondtad, sokaknak műfajidegennek tűnhet, de ez (sajnos) egy reális jövőképe az irodalomnak.

   Törlés

Szólj hozzá!

Számít a véleményed! Írd meg kommentben és beszélgessünk egy jót!