Pár darab a kívánságlistámból

Mint minden könyvkedvelőnek, nekem is van egy folyton bővülő kívánságlistám. Ez alkalommal egy kicsit ebből a hosszú listából szemezgetek, többféle műfajban és tematikában, hogy egy kicsit elvonjam a figyelmem a szakdolgozat írása közben felgyülemlő stressztől, figyelembe ajánlva kedves közeli barátaimnak és rokonaimnak, ha esetleg nem tudják, mivel lepjenek meg ;)

Sienna Cole: Négyszáz nap szabadság


Már a kezdetek óta figyelemmel követem Sienna Cole munkásságát, hiszen a Laura Porterrel közös regénye, a Száz évvel utánad egy perc alatt magával ragadott. Az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent Négyszáz nap szabadság Sienna első önálló regénye, amely egy ártatlannak induló hétvégi kirándulásról, és három ember bonyolult kapcsolatáról, szól. (Te jó ég, ezt mennyire leegyszerűsítettem :D ) A lényeg, hogy a regény olyan kérdéseket boncolgat, amelyek engem nagyon is érdekelnek, hiszen például megkísérel választ adni arra, hogy működhet-e egy olyan kapcsolat, amely szembemegy minden normával és korlátlan szabadságot ígérve vezet végig a vágyak legeldugottabb zugaiban. David Bordwell- Kristin Thompson: A film története


Nos, ez a könyv elsősorban a tanulmányaim miatt fontos "olvasmány". A Palatinus Kiadó gondozásában megjelent kötet a maga 802 oldalával a szó szoros értelmében sem könnyű darab, viszont a film iránt komolyabban érdeklődők számára részletes áttekintést adhat a film fejlődéséről, illetve a legfontosabb filmtörténeti korszakokról. A kötet egyébként a nem szakavatott szemek számára is élvezhető, David Bordwell és Kristin Thompson ugyanis olvasmányosan, közérthetően vezetik be a filmtudomány legfontosabb definícióit, és összefüggésekben magyaráznak, így véletlenül sem marad sötét folt a filmtörténelem első évszázadából.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló I.-II.


Radnóti Miklós az egyik kedvenc magyar költőm,  Gyarmati Fannival kötött házassága pedig az egyik legkülönlegesebb kapcsolat, amiről eddig olvashattunk. Gyarmati Fanni naplójában ezt a kapcsolatot ismerhetjük meg alaposabban, miközben árnyaltabb képet kaphatunk az egyik legtragikusabb sorsú magyar költőről, a 30-40-es évek irodalmi- kulturális életébe is betekintést nyerhetünk, ami nem csak kiegészítheti az iskolában tanultakat, hanem új alapokra helyezhet mindent, amit eddig a korszak magyar irodalmáról tanítottak.

A ti kívánságlistátokon milyen könyvek állnak?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések