Ilyen volt a 25. Nemzetközi Könyvfesztivál

Április 19-22 között, immáron 25. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Könyvfesztivált, amire idén első alkalommal látogattam el. A Millenárison helyet kapó esemény különlegessége, hogy ez az első olyan könyves rendezvény, amely speciálisan a könyves bloggerek számára is kínált programot.

A Twister Media Kiadó jóvoltából, Varga-Czakó Adrienn előadásában egy kifejezetten könyves bloggereknek szervezett workshopon ismerkedhettünk meg a könyvrecenzió megírásának szabályaival, és az érdeklődők arra a kérdésre is választ kaphattak, hogy milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy egy könyves blog nagyobb kiadók számára is komolyan vehető legyen. A kezdeményezés azért is hiánypótló, mert ugyan a könyves bloggerek és kiadók közötti együttműködés manapság a könyvpiac egyik mozgatórugója, a könyves bloggerek nem kapnak megfelelő lehetőségeket és anyagokat ahhoz, hogy a különböző cikktípusok (kritika, recenzió, stb.) elsajátítsák, ahogyan a kiadókkal való kommunikáció és kapcsolatfelvétel is sokak számára rendkívül problematikus terület. Ez a workshop elsődlegesen azok számára tartogatott hasznos információkat, akik most fontolgatják a könyvesbloguk elindítását, vagy már ugyan írtak pár könyves cikket, de még keresik a helyüket a kritikák és recenziók világában. Adrienn előadása a legnagyobb hangsúlyt ugyanis a saját stílus megtalálására helyezte, ezt tartotta egy sikeres blogger elsődleges erényének. Az előadás legfontosabb pontjai továbbá a helyesírás és a fogalmazókészség gyakorlása, a megfelelő hosszúságú cikk megírása (ő a kb. 1000 karaktert határozta meg átlagos cikkhossznak, ami nagyjából háromnegyed A/4-es oldal) valamint külön kitért a blog kinézetére és néhány praktikus tippet is adott ahhoz, hogy a blogunk szemrevaló és olvasható legyen.

A workshop nagy hiányossága az volt, hogy csak érintőlegesen foglalkozott a kiadó és könyves blogger közötti kommunikáció kialakításának lépéseivel, ami sok kezdő bloggernek nehézséget okoz. Adrienn főként a saját tapasztalataiból építkezett, ezért a workshop inkább volt egy tanácsokkal fűszerezett élménybeszámoló, mintsem igazi szakmai fórum, de azt, hogy mélyebben elmerüljünk a kritikai írásmód szabályaiban (pl. hogy meghatározzuk a recenzió és kritika közötti alapvető különbségeket) sem az időkeret, sem a fesztivál atmoszférája nem tette lehetővé, az előadásnak ugyanis azok számára is nyomon követhetőnek kellett maradnia, akik később csatlakoztak. Ettől eltekintve a Twister Blogger Workshop egy nagyon fontos állomása volt a könyves bloggerek könyvpiacra való integrálásának, és remélem, az év további részében is találkozhatunk hasonló rendezvényekkel, akár fesztiválközegben, akár más módon (utóbbi talán azt is lehetővé tenné, hogy ne csak a kezdők gazdagodjanak információkkal), mert erre érezhetően sok könyves bloggernek szüksége van.

A 25. Nemzetközi Könyvfesztivál egyébként nem sokban különbözött az Ünnepi Könyvhét vagy a Margó Irodalmi Fesztivál programjaitól, azt hiányoltam egy kicsit, hogy az előzőekhez képest kevesebb szakmai fórumon, irodalmi előadáson vehettünk részt, és ezeket mind az utolsó két napba sűrítették be.  Viszont nagyobb szerepet kaptak az olyan kiadók, kulturális szervezetek, mint az Olasz Kultúrintézet, ahol például egy kvíz kitöltéséért garantált nyereménnyel jutalmaztak. Az Imádom a könyveket standjánál azt is megfigyelhettük, hogyan épül a könyv-franchise, ugyanis a szerzők könyvei mellett például könyvrészletből készített tetoválást, és olyan energiaitalt is vásárolhattunk, amelyek dobozán a különböző könyvek borítóit láthatjuk.  

Ettől eltekintve a fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy akciós áron frissítsük fel a könyvtárunkat, hiszen nem csupán kedvenc könyveinkhez juthatunk hozzá ily módon, számos újdonsággal is találkozhatunk. És miután minden pénzünket elvertük, kezdhetünk spórolni a júniusi könyvhétre, és persze a nyári Margó Fesztiválra.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések