20 kérdés íróknak írásról, avagy a nagy WRITER TAG

Megmondom őszintén, sosem gondoltam volna, hogy egy napon megszeretem a TAG-ek/CHALLANGE-ek kitöltögetését. Aztán az első után nem volt megállás, noha nem osztottam meg mindet veletek, ha unatkoztam, vagy ha valami könnyedebb témát kerestem, gyakran nyúltam ezekhez a kérdéssorokhoz. Most egy kicsit az írói énem is megszólalhat, ugyanis találtam egy íróknak szóló taget, amit bárki kitölthet, akinek kedve van. Kommenteljétek a válaszaitokat!


Milyen típusú szövegeket írsz?

Publicisztikát és szépirodalmat egyaránt. Írtam már cikkeket, kritikákat és tanulmányt is, de versből és novellából, valamint elkezdett regényekből is akad pár a virtuális asztalfiókomban.

Milyen műfajban alkotsz? Van-e kedvelt témád?

Fontosnak tartom, hogy egy szöveg mindig adjon valami pluszt, egy olyan élményt, amely gondolkodásra ösztönöz. Ez gyakorlatilag szabad kezet ad, éppen ezért több kedvelt témám is van, ami most aktuális, az olyan alakok ábrázolása, akik nem tudnak rendesen kommunikálni a környezetükkel, ezért inkább a saját világukba zárkóznak. Éppen ezért kifejezetten kedvelt műfajom nincsen. Egy ilyen történet megvalósítása ugyanis akaratlanul is műfajkeveredést eredményez.

Mióta írsz?

Nagyjából tizenöt éves korom óta. Először csak unalomból kezdtem írni, a kollégiumi esték néha kifejezetten unalmasak tudtak lenni, és akkor még nem volt laptopom, és még az okostelefonok is éppen csak elkezdték világuralmukat (és ez csak 9 éve volt), aztán jött az iskolaújság, és innentől már nem tudtam abbahagyni.

Publikálták már a műveidet?

Igen. Előbb az iskolaújságban, aztán néhány másik helyen is. ITT van egy lista arról, hogy pontosan hol, milyen módon jelentek meg műveim.

Mi volt az első történet, amit írtál?

After the Darkness címen futott (tudom, hogy nyelvtanilag nem korrekt), és egy rettenetes nagy kliséből építkezett. Egy lány egy új iskolába került, ahol persze mindenki valamilyen természetfeletti lény, és volt egy szerelmi háromszög is, szóval nem volt túl fantáziadús. (Akkoriban tört ki a Twilight-láz.)
Miért írsz?

Mert muszáj. Van, akinek futnia vagy edzenie kell a boldogságért, míg más az alkotásba menekül a valóság elől. Az írás/alkotás ad lehetőséget arra, hogy egy kicsit önmagam lehessek, és hogy megszabaduljak a gondjaimtól, frusztrációimtól.

Hogyan találsz időt az írásra?

Igyekszem minden nap időt szakítani rá, még ha csak öt-tíz percem van mondjuk egy haiku megírására. Van egy általános igazság, amely szerint mindenre jut időd, ha akarsz időt szánni rá, ami egy kis időmenedzsmenttel könnyen mantrává válhat. És még más tevékenységek rovására sem megy.

Mikor és hol a legjobb írnod?

Az előző kérdésből kiindulva nincs meghatározott időpont, azért ha lehet, inkább délután, és a szobámban, de legalábbis olyan helyen, ahol ki tudom zárni a külvilágot (vagyis viszonylagos csend van.)

Van-e kedvenc ételed vagy italod íráshoz?

Nincs. Ami éppen kézre esik, és zacskóban van, vagy könnyen ki lehet adagolni.

Van írásra összeállított lejátszási listád?

Nincs. Mindig a történet aktuális hangulatától függ, mit hallgatok. Alkalmanként van egy meghatározott dal, ami köré a történet épül. Mint most David Bowie-tól a Heroes, amely a jelen munkám utolsó harmadát ihlette.

Mit gondolnak a szeretteid az írásaidról/ az íráshoz fűződő viszonyodról?

Elfogadják és támogatnak. Nem is igazán lenne más választásuk :)

Melyik részét szereted az írásnak a leginkább?

Amikor már megszületett a történet a fejemben, és gyakorlatilag nekem semmi mást nem kell csinálnom, csak robotként gépelni a sorokat.

Mely részét találod kihívásnak?

Amikor el kell neveznem a karaktereket, és a történet lezárása után ki kell szednem a nem releváns részeket.


Milyen eszközön írsz?

Régebben csak papírra, ma szinte csak a laptopomon.

Hogyan küzdesz az írói válság ellen? 

Filmeket nézek, újszerű élményekkel stimulálom az agyam, pl. olyan zenéket hallgatok, amiket csak ritkán vagy egyáltalán nem, olvasok, és hagyom, hogy az agyam megpihenjen, ha mondjuk a feszített tempó miatt jön a válság.

Hogyan motiválod magad az írásra?

Azt mondogatom magamnak, hogy még ha hülyeségeket írogatok, akkor is értelmesebben töltöm az időmet, mintha egész nap a Facebookot/ Instagramot görgetném.

Vannak olyan szerzők, akik inspirálnak téged az írásra?

Nem igazán. A kedvenc szerzőim nem kifejezetten az írásra ösztönöznek, hanem azt harsogják a fülembe, hogy "Igen, ennek az egésznek még akkor is van értelme, ha csórón és magányosan fogsz meghalni, mert valamit adtál az emberiségnek." De kifejezetten írni nem Boris Vian vagy Radnóti Miklós miatt kezdtem el, hanem azért, hogy lekössem magam valamivel az unalom ellen, és hogy kicsit kigyógyítsam a lelkem a kamaszkori depresszióból. És az a furcsa, hogy még mindig ez inspirál leginkább. 

Vannak olyan könyvek, amik inspirálnak?

Talán egy kicsit ellentmondok most az előző válaszomnak, de szeretnék úgy írni a szerelemről, mint Boris Vian a Tajtékos napokban.

Mi volt a legjobb tanács, amit íróként kaptál?

Nem számít mit írsz, addig amíg hiteles vagy, és megnyered az olvasókat a stílusoddal.

Milyen írói céljaid vannak ebben az évben?

Be kell fejeznem a regényemet.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések