A furfangos fivérek

Izolde Johannsen neve már összeforrt a történelmi regényekkel. A birodalmi kalóz elolvasása óta tudom, hogy az írónő mindamellett, hogy kiválóan ír, rendkívül alapos kutatómunkát végez, éppen ezért izgatottan kezdtem bele legújabb regényébe, A furfangos fivérekbe, amely szintén nem okozott csalódást.

A furfangos fivérek két testvérhajó, a Scharnhorst és a Gneisenau történetét mutatja be nekünk. Az írónő tehát ismételten egy olyan szegletét mutatja be a második világháborúnak, amelyről mi, hétköznapi emberek esetleg csak az unott kapcsolgatások közben hallhatunk néhány percig valamelyik történelmi csatornán. A könyv ugyanis 1942-ig repít vissza minket, egészen a Rajna-hadművelet végéig. A Prinz Eugen a művelet egyedüli túlélőjeként érkezik meg Brestbe, ahol viszonylagos nyugalomban javíthatták meg és tölthették fel a már ott állomásozo Scharnhorsttal és Gneisauval. Azonban Hitler mindhárom hadihajót hazarendelte, mégpedig az egyik legveszélyesebb útvonalon, a La Manche-csatornán keresztül. 

Az alaptörténet tehát egy izgalmas, fordulatos regényt feltételez. Aki erre gondol, nem csalódik, A furfangos fivérek ugyanis magába szippantja az embert, Izolde Johannsen ugyanis a rendkívül alapos kutatásával, valamint a karakterek részletes ábrázolásával egyszerűen magával ránt, és nem enged egészen az utolsó sorig. Az írónő nagy erénye, hogy nem csak a karakterek  és kapcsolataik ábrázolására, fejlődésére szánja rá az időt, hanem a hajókat is újszerűen írja le, olyannyira, hogy néha már egészen emberinek tűnnek. 

Összességében tehát A furfangos fivérek mindenképpen jó választás a történelmi regények kedvelőinek. Izolde Johannsen védjegye a tengerhajózás, ami garancia egy igazán hiteles történetre, ami egyébként remekül illeszkedik az írónő életművébe, a regény ugyanis a Birodalom tengeri bástyái sorozat negyedik része, ami már csak azért is fontos, mert a sorozat a német flotta  sokak számára ismeretlen, ámde emberi arcát mutatja be nekünk, ami pedig nem csak a második világháborúról ad új ismereteket, hanem a német haderőt is újszerűen ábrázolja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések