EGYMÁS SZEMÉBEN: Tíz kicsi néger

Októberben az Egymás szemében könyvklubban a horror és a hátborzongató történetek kerültek középpontba. Mivel immúnis vagyok a horrorra, gyorsan le is csaptam az ajánlott könyvek közül Agatha Christie klasszikusára. Nem bántam meg, mert egy feszes, és az utolsó soráig izgalmas történetben volt részem.

Klasszikusokról mindig nehéz írni. Nem csak azért, mert előttünk már sokkal képzettebb és műveltebb ítészek is megfogalmazták azokat az állításokat, amelyekre mi is gondolunk, hanem azért is, mert egy olyan népszerű szerző esetében, mint Agatha Christie, nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a munkássága, a művei hogyan hatottak a későbbi szerzőkre. Mivel a Tíz kicsi néger mindmáig hatalmas népszerűségnek örvendő történet. 

Éppen ezért pontosan tudtam mire számíthatok. Mondhatni, lelőtték előre a poént, ami azért nagyon keserű, mert ez volt az első regény, amit Agatha Christie-től olvastam. (Egyébként láttam a filmet is, szóval dupla poéngyilkosság.) Szóval önmagában az alaptörténet nem volt ismeretlen, a kivitelezés azonban végig izgalmas és érdekes maradt. Agatha Christie azért született, hogy krimit írjon, és ez talán ebben a műben mutatkozik meg leginkább. Nemcsak azért, mert hihetetlenül érdekfeszítő módon követeli meg az olvasó figyelmét, hanem azért is, mert azt is megmutatja, hogy mindenkiben ott a potencialitás arra, hogy pszichopata legyen, és hogy tulajdonképpen senki sem ártatlan (aminek talán a rendszer is okozója lehet.)

Összességében úgy gondolom, ez egy kötelező darab a krimit kedvelőknek, vagy talán inkább azoknak, akik még csak most ismerkednek a műfajjal. Ez egy rövid, gyorsan végigpörgő könyv, ami tényleg magába szippant, és érezhetően kiköveteli az újraolvasását. Leginkább azért, mert sok olyan apró utalás van benne, amit elsőre nem feltétlenül veszünk észre. Én továbbra sem fogok nagy dózisban krimit fogyasztani, de legalább kipipálhattam egy újabb szerzőt a nem olvasottak listájáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések