Advertisement

Main Ad

2018 legjobb olvasmányai

Lassan közeledünk az év utolsó napjához, az ember pedig ilyenkor mindennél erősebb késztetést érez arra, hogy összegezze, milyen évet is tudhat maga mögött. 2018 számomra olvasás szempontjából szerencsés év volt, hiszen csupán egy könyvet hagytam félbe, úgyhogy ideje átgondolni, milyen is volt 2018, legalábbis ami az olvasásélményeket illeti.

2018-ban a blogon és a YouTube-on összesen 39 könyv értékelését tettem közzé. Egy könyves bloghoz képest talán alacsony a szám, de ebben az évben írtam a szakdolgozatomat, így az év első harmadában leginkább szakirodalmat olvastam, és szeptemberben pedig egyáltalán nem volt kedvem olvasni, éppen ezért nem is írtam könyvekről. A legaktívabb hónap a november volt, amikor is hat könyvet olvastam el, ami az évhez viszonyítva kimagasló eredménynek számít. 

A bevezető után pedig nézzük, melyek voltak 2018 legjobb olvasmányai!

Kemény Gabriella: Zsebuniverzum


Kemény Gabriella munkásságát régóta követem és szeretem, ebben a videóban pedig azt is kifejtem, miért.

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt


A közelmúlt egyik legemlékezetesebb olvasmánya Celeste Ng regénye, amely nemcsak egy rendkívül izgalmas, hanem  nagyon fontos és komoly témákat feszegető regény, amelyen még napokkal az olvasás után is rágódik az ember. Csak ajánlani tudom a Kis tüzek mindenütt című könyvet, nem csupán azért, mert egy kiváló lélektani regény, hanem azért is mert elképesztő a lezárása. Egy komplex, elejétől a végéig mesterien megalkotott könyvet tarthat a kezében az olvasó, amely képes lángot ébreszteni a lélekben.Ez a kötet még mindig olyan, mint egy nagy doboz bonbon. Kinyitod, elolvasol belőle egy novellát, és jó kedved lesz tőle. Mindemellett remek kórképet is fest a modern nő modern élethelyzeteiről is, emiatt pedig méltó helye van a listán.  Csókvírus ugyanis annyira életszagú, és annyira reálisan vázolja fel az emberi kapcsolatokat, hogy egy pillanatra felidézi bennünk a saját próbálkozásainkat, erőfeszítéseinket arra, hogy megtaláljuk a nagy szerelmet és a harmóniát az életünkben.
Anne Frank naplója


Ezzel a könyvvel már régóta tartoztam magamnak, és őszinte leszek, egy kicsit örülök is, hogy 24 évesen olvastam el először. Ez a napló ugyanis így felnőtt fejjel, teljes ismeretében a második  világháború és a Holokauszt borzalmainak, egy látogatás után Auschwitzban, teljesen újszerű élmény. Ebben az esetben ugyanis nem egy esztétizált történetet olvashattam, hanem egy kor különleges lenyomatát, amelyben a kislány nővé érik, és megpróbálja megélni a nőiességét annak ellenére is, hogy az egész világa romokban hever.

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens lobbi


A kortárs irodalomban az ifjúsági szerzők felelőssége a legnagyobb, hiszen egy olyan rétegnek írnak, amely különösen érzékeny a világra, a belső és külső változásokra. A Simon és a Homo sapiens lobbi különleges humorral és érzékenységgel nyúlt a nemi hovatartozás problémájához, egyetlen pillanatra sem nézte ostobának az olvasóját, nem propagandisztikus, vagy didaktikus, mégis fontos, és kiemelendő olvasmány az LMBT regények között.


Melyek voltak a ti kedvenc olvasmányaitok? Írjátok meg kommentben!Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések