Megölni a királyt

Izolde Johannsen az elmúlt év során az egyik kedvenc történelmi regényírómmá vált. Hihetetlen érzékletesen és izgalmasan ír, és arra is képes, amire csak kevesen: képes életre kelteni a történelmet azáltal, hogy a nagy csaták eszközeit is életre kelti. A birodalmi kalóz és A furfangos fivérek ugyanis nem csak a karakterek által kelt életre, a bennük szereplő hadászati hajók is éltek, lélegeztek. Izgatottan vágtam hát bele az írónő legújabb regényébe a La Fayette sorozat első részébe, amely a Megölni a királyt címet kapta, és amely a Helikon Kiadó Szenzár Könyvek gondozásában jelent meg.

A Megölni a királyt az írónő eddigi könyveivel ellentétben nem világháborús környezetben játszódik, a történet ugyanis egészen a 18. századba, XVI. Lajos Franciaországáig repít vissza. A regény központi alakja La Fayette márki, aki George Washington oldalán, a saját pénzén harcolt az   az amerikai függetlenségi háborúban. Olvasás közben amellett, hogy végigkísérhetjük a márki életének legfontosabb pontjait (olykor romantikával fűszerezve), a korszak fontos eseményeiről is hiteles képet kapunk. Izolde Johannsen a tőle megszokott precizitással tárta fel a Felvilágosodás Franciaországát, a szabadság - egyenlőség - testvériség  hármasának egyre erősödő eszméjét,a francia forradalmat valamint az Anglia és gyarmatai között zajló konfliktusokat a függetlenségért. (Amelyben mint tudjuk, La Fayette is aktívan részt vett.) A regény és az írónő nagy erénye, hogy az apró részletességgel ábrázolt eseményeket rendkívüli izgalommal ábrázolta, így amellett, hogy hogy egy rendkívül izgalmas történetet olvashatunk, szinte mi magunk is érezzük a késztetést, hogy fellapozzunk egy történelemkönyvet, hogy még több dolognak utánanézzünk.


A Megölni a királyt talán annyiban tér el Izolde korábbi könyveitől, hogy minden eddiginél nagyobb szerepet kap a politika és a romantika a történetben. Ez szerves része a korszak eseményeinek, valamint La Fayette személyének. Ennek ellenére a regény végig egyensúlyban marad, az izgalmas cselekményleírás ugyanis teljesen leköt olvasás közben. A hitelesség és az izgalmak mellett az írónő arra is nagy gondot fordít, hogy a karakterek motivációit is részletesen kidolgozza. Emellett pedig az írónő védjegyévé vált tengerhajózás is fontos szerepet kap, a fő hangsúly azonban a történelmi események már-már drámába illő alakulásán, az emberi kapcsolatokon, és a szabadság romantikus eszméjén van.

Összességében csak ajánlani tudom a Megölni a királyt című regényt. Nem csupán azért, mert elfogult vagyok Izolde Johannsen műveivel kapcsolatban, hanem azért is, mert ez a regény képes hitelesen bemutatni olyan történelmi eseményeket, amelyeket idealizáltak a történelemkönyvek, így például a francia forradalom kialakulásának körülményeit is több nézőpontból követhetjük végig, egy olyan ember életútján keresztül, aki szenvedélyesen harcolt az eszméiért. Hiánypótló történelmi regény izgalmakkal tele, a folytatása 2019-ben várható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések