ELŐOLVASÁS: Eltörölt fiú

Az Európa Kiadó gondozásában, várhatóan 2019. 02. 28-án jelenik meg Garrard Conley saját élményei inspirálta könyve, az Eltörölt fiú. A regény számos tabutémát a felszínre hoz, és számos kérdést felvet. Megrázó olvasmány, amely végére újra visszatér a hited.

Az LMBT irodalomról már többször is szó esett a blogomon. Korunk egyik legfontosabb társadalmi problémája ugyanis az elfogadás. Az elfogadás minden társadalmi réteget érint, rassztól vagy nemi identitástól függetlenül, az LMBT mozgalom, és az irányzat szülte művészeti alkotások célja pedig a társadalmi érzékenyítés. Az irodalomban a romantikus regény, valamint az ifjúsági zsánerben találkozhatunk a legtöbb alkotással, amelynek több oka is van. A young adult zsánerben ez a problémakör adott, hiszen a tinédzserek saját identitásukat keresve számos olyan kérdést tesznek fel, amelyekre a környezetükből nem kaphatnak választ, a homoszexualitás ugyanis - noha egyre nagyobb teret kap a művészetekben - még mindig tabutémának számít a legtöbb családban. A romantikus irodalomban pedig azért tud egyre népszerűbbé válni, mert a szerelm ereje számos gátat képes áttörni, ráadasul, mivel ez a műfaj rendelkezik az egyik legnagyobb célközönséggel, remek lehetőséget nyújt társadalmi problémák felvetésére. 

Az Eltörölt fiú egy emlékirat. Garrard Conley egy autókereskedőből lett baptista lelkész fia. 19 éves korába coming outol, ami egy súlyos döntésre kényszeríti. Átnevelőtáborba megy, hogy megszabadítsák homoszexuális gondolataitól, vagy elveszti a családját, a barátait, az Istent. 

És most rágódjunk el egy kicsit ezen az alapszituáción. 

A könyv elején betekintést nyerhetünk a  Love in Action működésének kronológiájába, amely az az egyház által létrehozott szervezet, amely a Biblia erejével különböző kegyetlen módszerekkel szabadítja meg az egyént a homoszexuális gondolatoktól, és heteroszexuálisként integrálja vissza őket a társadalomba. Ez a rendszer számos kritizálható elvet és módszert használ, amely eredményeképpen számos embert komoly, életreszóló érzelmi sérüléssel vezetnek vissza a társadalomba. Az Eltörölt fiú az átnevelőtáborok ezen oldalát is bemutatja, az eseményeket olykor a fantáziával keverve, az író ugyanis már az első oldalon leszögezi, hogy olykor sokk hatása alatt állt, amely következtében az eseményeket csak hiányosan képes rekonstruálni.

Azonban az Eltörölt fiú nem csupán arról szól, hogy mi minden történik egy ilyen intézményben, hanem arról is, hogy mi minden zajlik le egy olyan egyén fejében, akit elbizonytalanít, hogy a társadalom éppen kivetni készül magából. Vajon az ezzel felgyülemlő dühöt és kételyeket miképpen vezeti le? Vajon hogyan számol el Istennel? Képes megőrízni magában a hitet? És milyen hatással van a családi kapcsolataira egy ilyen drasztikus tábor? Milyen gondolatokat ébreszt egy ilyen intézmény? És vajon homoszexuálisként hogyan lehet integrált életet élni?

A történet központi mozgatórugója a szeretet. A családtagok közti szeretet, a közösséget összetartó szeretet, Isten mindenek feletti szeretete.  Az Eltörölt fiú hihetetlen hitelességgel tárja fel a hit a család és a közösség viszonyát. A hit ugyan mindenek feletti, de ha a valaki a hitelvek ellen cselekszik, a közösség szembefordul, kiveti magából. Ilyen esetekben mindig feltehető a kérdés, hogy vajon Isten nem mindenkit egyformán szeret-e, függetlenül attól, hogy milyen a bőrszíne, vagy hogy melyik nemhez vonzódik. A kitaszító és befogadó mechanizmusok is aprólékos részletességgel jelennek meg a regényben, hiszen éppúgy, ahogyaz az érzelmek finomodnak, erősödnek, úgy változnak előbb a mikro-, majd részben a makroközösség elvei, érzelmei is. A normálistól eltérő, deviáns viselkedésmód megértése ugyanis egy hosszú, összetett folyamat, amelyhez az eddigi szigorú konvenciók újragondolása szükséges.


Az Eltörölt fiú tehát mindenképpen ajánlott olvasmány. Az a legjobb ebben a könyvben, hogy minden sora hiteles, ez ugyanis nem egy olyan könyv, amely azért született, mert az LMBT-irodalom egyre nagyobb népszerűségnek örvend (sok olyan LMBT mű van a piacon, amely üzenet nélküli, céltalan, és kifejezetten az anyagi haszon reményében született), Garrard Conley műve ugyanis kiváló lenyomata annak, hogy dacára minden kitaszító körülménynek, a szeretet mindenképpen utat tör magának. A könyvből egyébként film is készült 2018-ban, magyarul Kitörölt fiú címen, Lucas Hedges, Russel Crowe és Nicole Kidman főszereplésével. 

Köszönöm a recenziós példányt az Európa Kiadónak.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések