Hogyan ötvözhető a gyöngyfűzés és a gyermekirodalom? Érdekes lehet még a gyöngyfűzés a mai gyerekek számára? A Gyöngycsibék és barátaik mesesorozat szerzőjével, Hollenczerné Balogh Ilonával beszélgettem.
- Az Ön irodalmi tevékenysége eltér az általam eddig bemutatott szerzőkétől, hiszen gyöngyfigurákat kelt életre, és ír róluk történeteket. Honnan származik az ötlet?
- Közel 20 évvel ezelőtt gyöngyfűző szakkört indítottam Gyarmaton az általános iskolában. Több, mint 10 éven át 24 órás Gyöngybulikat szerveztem, ahol tanítványaimmal különleges gyöngyös alkotásokat hoztunk létre. A rendezvények többsége hitelesített magyar rekord lett. Miután a környezetemben már nagyon sok gyerkőc tudott gyöngyöt fűzni, arra gondoltam, hogy másoknak is szívesen megtanítanám. Így elkezdtem blogot írni, ahol képekkel, szöveges leírásokkal segítem az alkotni vágyókat. Az alkotások többsége gyerekeknek szól, hiszen számomra az volt a legfontosabb, hogy minél többen megszeressék a gyöngyfűzést, amelynek kiemelkedő a képességfejlesztő hatása.
A gyöngyfűzés 5-6 éves korban kezdődhet el, de a gyöngyök szeretete, akár hamarabb is. ;) Ezt segítenék a meséim, amelynek szereplői gyöngyből készített állatkák.   
A mesék főhősei (fotó: Hollenczerné Balogh Ilona)

- Milyenek a visszajelzések? A gyerekeket mennyire lepi meg, hogy nem rajzolt figurákkal találkoznak az oldalakon?
- A visszajelzések többsége óvónéniktől érkezik, ők mesélik, hogy a gyerekek milyen jó megfigyelők, és szeretik a szereplők különleges neveit. Pl. Kéki Karinak (gyöngycsibe) világoskék gyöngy van a feje búbján, így könnyebb megkülönböztetni a 6 gyöngycsibét… Ciklámen Cilinek pedig ciklámen színű a búbja… A mesekönyvhöz tartozik memóriakártya is, amellyel nagyon szeretnek játszani. A 15 szereplő nevét néhány játék után már ismerik. A könyveket szívesen lapozgatják és mesélik képekről a történeteket. Már különleges rajzokat is kaptam, amelyeken szinte gyöngyökből „rakják” össze a meseszereplőit.  
- Mik a legnagyobb nehézségei egy ilyen könyv megírásának, létrehozásának?
- A mesék viszonylag hamar megszülettek, a történek többsége egymásra épül, de külön álló részekként is megállják a helyüket. Az igazán sok munka az illusztrációkkal van. Kitalálni a figurák formáját, sok megfűzött minta van, mire elkészül az „igazi” gyöngyállatka. Azután minden gyöngyállatkát több helyzetből kellett lefényképezni. Az állatkák körvonalait le kellett tisztítani és a megrajzolt háttérre ráhelyezni. Ezeket a munkálatokat Hollenczer Vivien (a lányom) végezte el. A mese az ő munkájával válik igazán értékessé.
Gyöngycsibés füzetek, kártyák, figurák (fotó: Hollenczerné Balogh Ilona)

- Ön szerint mitől lesz jó egy mese? Milyennek látja a mai gyermekirodalom helyzetét?
- Én még a hagyományos, igazi meséket szeretem. Fontos, hogy legyenek pozitív és negatív szereplők is, hiszen a mesékből szerezhetnek sok tapasztalatot a gyerekek, könnyen megjegyzik a történeteket, általában a tanulságokkal is, melyek a minden napi életben is segíthetik őket. Mivel a gyermekeim már kinőttek a mesékből, unokáim még nincsenek, így csak részben ismerem a jelenlegi mesekönyv választékot. Több olyan csoportnak vagyok tagja, amelyben mesét író ismerőseim vannak, az ő könyveikre van nagyobb rálátásom, szeretem az ő meséiket.
- Úgy tudom, az írás mellett gyönygyfűzést is tanít gyermekeknek. Ön szerint a hagyományos kézműves foglalkozások hogyan tudnak lekötni egy olyan gyermeket, aki már egészen kisgyermekkora óta az okos eszközök bűvöletében él? Hogyan lehet a gyöngyfűzést érdekessé tenni a számukra?
- Visszatérve a gyöngyfűzésre sajnos egyre több olyan kisgyerek van, akinek gond van a megfigyelőképességével, térlátásával, türelmével, magatartásával, logikájával és még sorolhatnám… A gyöngyfűzés nem old meg minden problémát, de egy eszköz lehet a fejlődéshez. Tanítványaim között sok a tanulási, illetve magatartási problémákkal küzdő gyerkőc. A gyöngyfűzés ideje alatt a magatartási problémák minimálisra csökkennek, illetve megszűnnek. A gyöngyfűzés fiúknak is való, tanítványaim kb. harmada fiú és gyakran kreatívabbak, mint a lányok… A gyöngyfűzésben a legjobb téma a gyöngyállatkák fűzése, ezt különösen szeretik. De karkötőt is szívesen készítenek, leggyakrabban gyöngyszövéssel (a mintákat gyakran maguk tervezik) A szakköröseim munkáit idén egy sorozat keretében mutatom be, ott jobban látható, hogy milyen ügyesek a gyerekek. 

- A blogján láttam, hogy több tehetséges gyöngyfűző művészt is bemutat. Milyen lehetőségeik vannak ma azoknak, akik valamilyen kézműves termékek készítésével próbálnak érvényesülni? Mit lehet a gyöngyökkel kifejezni, és ön szerint lehet-e a gyöngyfűzést művészetnek nevezni?
- Szeretem megmutatni az alkotótársaim munkásságát, hogy lássák mások is, hogy milyen csodálatos alkotásaik vannak. Számukra ez gyakran hobbi, melyet nagyon magas szinten művelnek. Ők nem csak ékszereket készítenek, hanem pl. ruhákat díszítenek gyöngyhímzésekkel, illetve sújtásos díszeket lovak ékesítésére. Ezekben az alkotásokban nagyon sok óra munkája van benne, igazából szinte megfizethetetlen a magyar vásárlók számára. Így gyakran előfordul, hogy a család tagjait, a rokonságot, ismerősöket lepnek meg vele. Vagy áron alul adják el, külföldön sokszoros áron vásárolnák meg. 
- Mik a további tervei? Várhatóak újabb mesekönyvek?
- A gyöngycsibés mesekönyveim magánkiadásban jelentek meg, így kicsit nehezebb a dolgom a népszerűsítéssel. Óvodák és iskolák megkeresésével már sokat léptem előre, már ezres nagyságrendben ismerik, olvassák a meséket. Az anyukák még inkább a mindenki által ismert mesékre nyitottak, de már sokan olvassák, csatlakoznak a gyöngycsibés klubhoz, illetve a különböző rajzpályázatokhoz. Idén tervezem a 3. kötet megjelentetését is, várhatóan majd a 2. félévben.
A célom az, hogy sokféleképpen legyenek jelen a gyöngycsibés mesék a gyerekek életében, ezért többféle gyöngycsibés termékem készült már. Az említett gyöngycsibés memóriakártyák, bögrék, rajzolós és matek füzetek, hűtőmágnesek, kirakók, könyvjelzők stb. A mese gyöngyállatkái meg is fűzhetők, kaphatók gyöngyöt és leírást tartalmazó gyöngyfűző egységcsomagok. Aki nem tud fűzni, az gyermekét meglepheti kész gyöngyállatkákkal is.
Bízom benne, hogy idővel egyre több anyuka olvas majd gyöngycsibés mesekönyveket gyermekének és közösen a gyöngyfűzésbe is belevágnak…
Legyen minden gyereknek mesés gyöngyélete! – ezt kívánom mindenkinek.    


0 Megjegyzések