5 dolog, amit blogolás közben tanultam meg I 5 éves az Egy elképzelt könyv

2015. szeptember 9-én, egy szürke, kissé hűvös délután hoztam létre az Egy elképzelt könyvet. Akkortájt Londonban éltem, és amellett, hogy a munka mellett valami hobbit kerestem magamnak, az volt a célom, hogy a verseimet, novelláimat egy helyre gyűjtsem. És azóta eltelt 5 év. Úgy döntöttem, egész szeptemberben ünnepelni fogok, hiszen csak nagyon kevés dolog tartott ilyen sokáig az életemben, mint a blogolás, elsőként azt az 5 dolgot gyűjtöm össze, amit ezidő alatt tanultam.


1. A blogolás nem csak egy hobbi


Legalábbis számomra. 2014 óta irogatok mindenféle online portálnak különböző témában, de mindig a blogom volt a legkedvesebb a számomra. Hogy miért? Mert a cikkeim, bejegyzéseim olyanok, akár a naplómba írt titkos sorok. Az Egy elképzelt könyv segített abban, hogy szavakba öntsem a gondolataimat, hogy teret kapjanak az irodalmi alkotásaim, visszaolvashatom, mit gondoltam néhány éve egy könyvről vagy egy filmről, hogy éppen milyen irodalmi és kulturális eseményeken voltam, hogy ott hogyan éreztem magam. Végigkövethetem a fejlődést is. Nem csak a gondolataim fejlődését, hanem azt a láthatatlan folyamatot, amikor egy hobbi a szenvedélyünkké, és ezáltal az életünk szerves részévé válik. A blogom segítségével új embereket, közösségeket ismerhettem meg, segíthettem a munkájukat, és különleges eseményeken vehettem részt (bár soha nem az ingyen könyvekért vagy jegyekért írtam). A blogom része lett az énemnek, és bárhová is vezet a jövő, mindig a részese marad.

2. A tartalom is változik, nem csak a jellem


5 év hosszú idő. Ha belegondoltok, elég arra, hogy elvégezzünk egy előkészítős gimit, vagy az alap és mesterszakot az egyetemen. Öt év alatt több munkahelyünk is lehet, több helyen is élhetünk, több partnerünk is lehet, és még számos olyan dolog történhet velünk, ami komoly hatással van a jellemünkre. 

Sokan félnek bevallani, de legfőképpen felvállalni azt, hogy az életük változása bizony a tartalmaikra is hatással van. Ez főként azoknak okoz gondot, akik nagy követőtáborral rendelkeznek, és a követők már elvárják, sőt, kikövetelik maguknak a már megszokott tartalmakat. Ahogy az életünk változik, úgy az érdeklődésünk is, és ezt nagyon nehéz a cikkeinkben, videóinkban is megjeleníteni.

Ezen a blogon már számtalan ígéretet tettem. Vannak olyanok, amiket teljesítettem, és rengeteg olyan is, amit nem. Fontos ezeket visszaolvasni, átgondolni, mi miért (nem) valósult meg, de ami még fontosabb, nagyobb teret kell engednünk magunknak a kibontakozásra. A tartalom ugyanis csak ekkor lesz hiteles, és ekkor válik önazonossá. Ekkor ad évezetet, és új kihívásokat. Lehet, hogy nem minden olvasó marad velünk végig az új úton, de ha élvezettel írsz, az előbb-utóbb az új olvasókhoz is eljut. 

3. Néha kell a szünet


A nyaram felében egyáltalán nem írtam új blogbejegyzést. Elfáradtam, már nem élveztem annyira az írást, munkából is akadt bőven, és sajnos az Index átszervezése, és egyéb politikai intézkedések is elvették a kedvem a blogomtól. Egy hónapig azon gondolkodtam, folytassam-e, és ha igen, hogyan. Aztán a kérdés megválaszolta magát, részben az előző pontnak köszönhetően, részben pedig azért, mert annak ellenére sem olvastatok kevesebben, hogy egyáltalán nem írtam egyetlen sort sem. 

Szünetet tartani fontos. Kiszakadni az online térből, újra feltölteni az energiakészletünket, átgondolni, mit, hogyan szeretnénk. Akik a minőségi tartalomért követnek, úgyis megvárják, hogy kipihend magad.

4. A blog az online tér bástyája


Na jó, ez talán egy kicsit eltúlzott állítás. Tény azonban, hogy a blog a jelen sajtóviszonyok mellett a szabad véleménynyilvánítás egyik legfontosabb kelléke. A blogé a jelen, és a blogé a jövő. Ez persze korántsem egy veszélyektől mentes jóslat, egy blog ugyanis a fake news fészke is lehet, azonban a minőségi tartalomkészítés új, mindenki számára rendelkezésre álló, közösségépítő felülete lehet.

5. Egy új világ alakul előttünk


Tudatos internethasználónak tartom magam. A magánéletemet nem a közösségi médiás felületeken élem, és vannak olyan eszközök, amiket egyáltalán nem használok. 5 év alatt a bloggervilágban is rengeteg változás történt, nagyobb teret kapott a Facebook az Instagram, a YouTube és a TikTok, egyre kevesebb írott, és egyre több audiovizuális tartalmat fogyasztunk, az online tér folyton változik, néha már lépést sem tudunk tartani vele. Mégsem zárhatjuk magunkat be az elefántcsonttoronyba. Még ha nem is akarunk részesei lenni ennek az új világnak, meg kell értenünk, mi zajlik körülöttünk, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy a gyerekeink is egy biztonságos világban váljanak felnőtté. Ha megértjük a változás folyamatát, láthatjuk a hibáit, amiket jó esetben még időben kijavíthatunk.

Zajlik egy blogszülinapi nyereményjáték Instagramon és Facebookon, ha érdekelnek a részletek, kattints!A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🎁🎁NYEREMÉNYJÁTÉK!🎁🎁 5 éves az Egy elképzelt könyv, és én ezt egy hatalmas nyereményjátékkal ünneplem! Úgy döntöttem ugyanis, hogy Facebookon és Instagramon kisorsolom az összes megmaradt #elkepzeltkonyv haikus táskát. Csak 11 maradt, 6 Instagramon, 5 Facebookon talál majd gazdára. Nyerd meg Te az egyiket! 🎀 Kedveld az Egy elképzelt könyv oldalát! 🎀 Kedveld ezt a képet! 🎀 Írd meg kommentben, milyen álomajándékot szeretnél szülinapodra! 🎀 A játék időtartama: 2020.09.01-09.10. 🎀 Sorosolás: 2020.09.11.. Tájékoztatlak, hogy a postázás csak magyarországi címre lehetséges, és amennyiben a sorsolást követő 2 napon belül nem jelentkezel a nyereményedért, új nyertest hirdetek. Sok sikert! (Facebookon is lehet játszani hasonló feltételekkel: www.facebook.com/elkepzeltkonyv) #nyereméyjáték #nyeremenyjatek #nyereményjátékok #giveaway #giveaways #instahun #bag #bags #haiku
É. T Ó T H J U D I T (@elkepzeltkonyv) által megosztott bejegyzés,

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon! 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések