Könyvajánló: Stian Skald A lelkek kútja

 Stian Skald neve nem volt ismeretlen a számomra. Olvastam már tőle Az elveszett aranyváros keresése című fantasyt, amely rövid terjedelme ellenére nem okozott hiányérzetet. A történet A lelkek kútja című regényben folytatódik, amely szintén nem lett terjedelmes, hiszen mindössze 176 oldal, ennek ellenére semmiben nem szenvedtem hiányt.A történet szerint Maugis és társai  Aranyváros keresése közben átlépnek egy mágikus kapun, és egy idegen földrészen, Mulmirianban találják magukat, amely olyan, mint a saját világuk kifordított változata. Ez természetesen rengeteg bonyodalmat eredményez, hiszen belecsöppennek az ottani szigetlakók háborújába, ráadásul Maugis varázslótanoncként még nem ura teljesen az erejének, így ezt is meg kell oldania. 

A kötet egy visszaemlékezéssel indít. Maugis naplójából megtudhatjuk, mi történt az első részben, ami azok számára is élvezhetővé és érthetővé teszi a könyvet, akik nincsenek tisztában az előzményekkel.  A könyv a rövid terjedelme és a viszonylag rövid fejezetek miatt tökéletes olvasmány lehet a nyári napokra, veterán olvasók a két kötet megközelítőleg négyszáz oldalát akár egyetlen nap alatt végig tudják olvasni.

Ez egyébként azért előnyös, mert nincs tér a sallangra. Stian Skald érezhetően pontosan tudta, mit és hogyan akar a papíron látni, és a cselekményt az utolsó lélegzetvételig kidolgozta, hiszen ebben a fantasyhoz mérten rövidke terjedelemben mindvégig dinamikus és fordulatos tudott maradni, a végén pedig érezhetjük a következő kötet ígéretének fuvallatát. 

A lelkek kútja (és Az elveszett aranyváros keresése) szerintem remek választás lehet azoknak, akik éppen csak ismerkedni szeretnének a fantasy világával. Noha a fantasy alapvetően egy közkedvelt műfaj, sokan azért nem mernek megismerkedni vele, mert egyszerűen képtelenek arra, hogy többszáz, sorozatok esetén pedig akár többezer oldalt végigolvassanak úgy, hogy mindvégig képben tudjanak maradni. A fantasy írók különös sajátossága ugyanis, hogy annyira képesek elveszni a világaik részleteiben, hogy sokszor terjengősen, túlzó részletességgel képesek belemerülni a legapróbb részletek leírásába, miközben a karakterek erősen kidolgozatlanok és/vagy stilizáltak maradnak. Utóbbi ebben a kötetben egyáltalán nem jellemző, ugyanis már az első kötettől követhetjük a karakterek jellemfejlődését, Maugis érzéseibe is mélyebb betekintést kaphattunk. 

Összességében tehát A lelkek kútja remek választás lehet nyaralás közben, fordulatokban, kalandokban és különleges lényegben biztos nem lesz hiány ebben a kötetben.


Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon és  YouTube-on!

Elolvasnád a könyvem? Rendeld meg ITT!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések